2008 m. rugpjūčio 20 d., trečiadienis

po San Francisko ir indenų miestelio trys draugai Amerikoje rado savo kūrybinį "Kelią"

Girdėjau protingi žmonės sakė, kad Lietuvos menas nuo pasaulio atsilieka maždaug 30-40 metų. Teisybę sakė, pasirodo. Trys Tėvynės menininkai pagaliau atrado Jack Kerouac kūrybą... Tuo labai džiaugėsi ir sensacingą atradimą būnant Amerikoje aprašė ištikima trijulės groupie Sausra Pakankamienė internetiniame portale "Kamalduliai". Pakalbinusi jauniausią pasaulio bytniką Škvalą Grožį, ji išpešė nepakeičiamą infromaciją mūsų saugumiečiams: "Labai graži Amerikos gamta ir įdomūs miestai. Per vieną viešnagę šios šalies neįmanoma pažinti", - teigė pašnekovas.

Landžioji kelionės metraštininkė iš sielos gelmių ištraukė Škvalo intymiąsas paslaptis:

"Įgyvendinau seną svajonę. Dar nuo paauglystės, kai skaičiau Jacko Kerouaco "Kelyje", norėjau palakstyti Amerikos keliais. Ši idėja ilgai tūnojo galvoje, - pasakojo tapytojas. - Vežėmės ir knygą "Kelyje", o pakeliui ją cituodavome. Su ta knyga keldavomės ir guldavome. Kai lankėmės San Franciske, mus nuvedė į kavinę, kurioje pirmą kartą buvo skaitomas J. Kerouaco romanas."

Nekyla abejonių, kad kompanijai pasisvečiavus buvusioje hipių judėjimo mekoje San Franciske, Amerikos gamta tapo mistiškai artima menininko sielai. Sausra Pakankamienė vos spėjo užrašinėti kūrėjo pasąmonės srautus:

"Mistinis dalykas - važiuodamas Amerikos keliais Š. Grožis regėjo vaizdų, panašių į paveikslus, kuriuos jis nutapė Lietuvoje. - rašo Sausra. "Mano darbų ciklas "Toliai" labai siejasi su peizažais, vėliau matytais JAV", - stebėjosi menininkas."

O kaip laisvosios menininkų sielos be indėnų išminties...:

"Kai lankėmės indėnų kaimelyje, vėjas į akis pripūtė žiedadulkių. Nieko nebemačiau. Važiavome į Las Vegasą vaistų, - prisiminė Š. Grožis. - Tai buvo vienintelis nemalonus dalykas. Per ilgą kelionę mūsų nė karto nesustabdė policija. Automobilis irgi nė sykio nesugedo."

Amerikos apakinto menininko ir jo kompanijos nuotykius Sausra Pakankamienė aprašė taip išsamiai ir jausmingai, kad teko apsiriboti tik keliomis įspūdingiausiomis patirtimis.

Kol policija nepastebėjo, Laisvoji Amerikos dvasia vis dar neša juos visus "Kelyje"...

1 komentaras:

Unknown rašė...

Well well well......