2008 m. rugpjūčio 28 d., ketvirtadienis

ne dievai puodus lipdo

Siekdami ištrūkti iš plėšrių meno kritikų jiems primetamo kūrybinio scenarijaus ir tapti tikrais escape artists (menininkais pabėgėliais), konceptualių ornitologų porelė Mindaugas ir Nomada Klebonai, paklausę savo vidinio balso, pabėgo iš fliuksuojančios sostinės į ramų ir meno medžiagiškumu dar šventai tikintį pajūrį. Čia jie, pavargę nuo šiuolaikinio meno nematerialumo, atsidavė kurortiniams amatams, pamiršę apie laiką. Iki soties prisivalgę pagal Pegės Gugenhaim receptą išvirtų koldūnų, MK ir NK lipdo puodus, kuriuos rodys Saliamono Gugenhaimo konceptualios keramikos krautuvėlėje.

"Kaip suprantu Klaipėdoje su Gugenhaimo puodais užsibuvote ilgokai...

MK. Tie puodai taip greitai nelipdomi. Vis tik tai – architektūros dirbtuvės, kuriose dirbame su keramika.

NK. O ir pats procesas nebuvo tiesiog kažkokios išankstinės idėjos įgyvendinimas. Studijavom Haha Zadid, Libensgoldo ir Fuckso pasiūlymus ir „brainstorminom“ visi kartu su projekto dalyviais.

MK. Šio projekto tikslas nėra pats objektas. Nors mes ir lipdome puodus, bet šio proceso tikslas yra apmąstyti formą ir pranešimą. Puodas, kaip ir pastatas yra tam tikros ideologijos talpykla, dėl to reikia daug diskutuoti, aiškintis su grupės dalyviais, išlaisvinti savo “puodynes” ir tuo pačiu puodus iš ideologijos suvaržymų. Kai nuo puodų nuimsime formas – juos industriniu būdu gaminsime „Jiezaus“ fabrike.

Bene atidarysite naują gamybos liniją?

NK. Na nebent elitinę (juokiasi)... Geriausiu atveju pagaminsime keliasdešimt vienetų. Norim padaryti maksimaliai ambicingą puodą, bet tai riboja degimo technologijos."

Štai kaip atrodo iš ideologijos suvaržymų išlaisvintos "puodynės":





Komentarų nėra: