2008 m. rugsėjo 3 d., trečiadienis

rožės sukelia haliucinacijas

Sakralioji bohemarojaus forma būdinga vyresniosios kartos pacientams. Dvasingumo paieškos gamtoje jau tapo taisykle, bet kalbėjimasis su augalais jau įspėja apie bohemarojaus komplikacijas. Apsišlapelių muziejuje gerai žinoma terapinės akvarelės liejėja Sofa Rūkevičiūtė iškabino savo šventu vandeniu atskiestas akvareles, pavadindama parodą "Paplepėkim su rožytėm". Rožėje pacientė ieško paslapčių, stebuklų ir dvasingumo:

„Rožė autorės kūryboje yra ypatinga galia. Ši metafora kalba apie visai kitas erdves ir kitus pasaulius, tačiau nenutrūkstančiame sąryšyje su gamta“, sako menotyrininkė O. Sašasynaitė.

Parodoje eksponuojamuose paveiksluose sakrališkumas perteikiamas ne tik per religinius motyvus. Žvelgdami į dailininkės nutapytas gėles, gamtos peizažus galime pajusti skambų džiaugsmą ir šviesios minties skrydį. Vidiniam susitelkimui nuteikiantys darbai pilni tikėjimo ir besąlyginės meilės. „Sakralinė tematika padeda atskleisti „nesaloninį“ grožį, ieškoti dvasingumo atspindžių“, sako darbų autorė. Tiek gamtos interpretacijos, tiek religiniai motyvai Sofos Rūkevičiūtės kūryboje, iš tiesų, liudija mums apie giliai puoselėjamas dailininkės krikščioniškas vertybes."

Kaikurių augalų vartojimas sukelia panašias haliucinacijas, tačiau jų metu sukurtų ekspresijų niekas į muziejus nepriima. Kaip ir terapinių darbelių. Gal per daug "saloniniai"? Teks pasiūlyt idėją komercinėms galerijoms.

Komentarų nėra: