2008 m. rugsėjo 10 d., trečiadienis

origami menas vėl atgimė... Vilniuje?!

Origami iš prigimties nėra nieko bloga. Bet, kai origami lankstomas iš metalo ir dar kokių trijų metrų aukščio ir dar dovanojamas miestui, tai jau verčia susimąstyti. Bijau, kad tai yra viena iš sunkiausių bohemarojaus formų - napoleoninis bohemarojus: gigantomanija, aukojimasis savo šaliai, sugebėjimas įtikinti kitus savo darbų didingumu. Vilniuj nepasisekė. Toks visų galų meistras (pasirodo dar ir puikus origami žinovas!) Dalgis Meistrevičius išlankstė "Žiogą" - autoportretą, į kurio fizionomiją dabar priverstas žiūrėti kiekvienas vilnietis, važinėjantis viešuoju transportu. Kelis mėnesius Meistrevičius mirkė rankas lede, kol galų gale susirado darbščius meistrus vertinantį turtingą meno mylėtoją Vilmantą Marcinkonį:

„Šiais laikais taip populiaru numesti vamzdžio gabalą į vandenį ir pasakyti, kad tai šiuolaikinis menas. Manau, nors menas ir šiuolaikinis, tačiau jis turi būti kuriamas iš širdies. Dalgis kurdamas „Žiogą“ negailėjo nei laiko, nei savo rankų. Jis tikrai sunkiai fiziškai dirbo, kol sukūrė „Žiogą“. Už tai jis vertas miestiečių pagarbos. Be to, turėsime skulptūrą, kuri išskirs mus iš kitų miestų. Tai puikus šiuolaikinio meno pavyzdys. O šiuolaikinis menas puikiai dera prie didmiesčio. Jis yra šalia, jis neįkyrus, tu jį matai, galiausiai prie jo pripranti ir, jei jis dingsta, tau jo trūksta. Toks ilgainiui vilniečiui bus „Žiogas“, - įsitikinęs meno mecenatas Vilmantas Marcinkonis.

Ne mums, žinoma, spręsti, kas dera prie didmiesčio ir kas yra šiuolaikinis menas. Mes tik dovanas priimam, o tuo tarpu menininkas-meistras ir meno-mylėtojas įsismagino ir jau viešai meiliai pokštauja-šmaikštauja "Žiogo" tema:

„Be to, jis taip pat staiga sugeba ir dingti. V. Marcinkoniui siūliau papokštauti – kurią naktį nuskraidinti Žiogą ant kito namo sienos. Tada vilniečiams tikrai atrodys, kad jie turi savo miesto skraidantį Žiogą“, – šypsosi menininkas.

Menininkas šypsosi, Marcinkonis šypsosi, o ką mums daryti? Panašu, kad kitų naujųjų metų karnavalui teks ruošti tokias va kaukes -

Komentarų nėra: