2008 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

represijos prieš E. Merkutį ir avangardinių dainininkų protestai

Vilniuje ir toliau vyksta keisti, mįslingi ir stačiai protu nesuvokiami dalykai.

Kaip ir reikėjo tikėtis, reakcingai nusiteikę konservatyvūs sostinės žurnalistai neatleido nepriekaišingos reputacijos slaptosios įstaigos "Vilniaus bakchanalijos" bei Lietuvos sintezatorių sąjungos vadovui ir buvusiam Chaltūros sostinės tarybos pilkajam kardinolui Egidijui Merkučiui jo surengto grandiozinio laplandų pop-avangardinės dainininkės Klürk koncerto. Viena aršiausių kilniosios tiesos gynėjų profesijos atstovių, skandalingos TV laidos "Priešpaskutinė substancija" autorė ir korespondentė Mėta Grynatiesutė nuvyko tiesiai į Sintezatorių sąjungos vasarnamį, ketindama kaip reikiant patardyti E. Merkutį ir sužinoti, kodėl jis žadėjo vilniečiams nekomercinį, avangardinį koncertą, o gavo jie visiškai komercinį, lengvo žanro renginį.

E. Merkučio reakcija į tokį staigų ir netikėtą puolimą buvo dar labiau netikėta - iš pradžių, veikiausiai sekdamas naujausiomis bendravimo su spauda madomis, jis užsibarikadavo savo kabinete. Vėliau, supratęs, kad jo barikados neatlaikys nuožmaus žurnalistų šturmo, Egidijus Merkutis prisiminė jaunystę, o kartu ir alpinizmo įgūdžius, ir pasirinko dar mongolų ordos naudotą atsitraukimo per langą strategiją.

Vieni apžvalgininkai puse lūpų prabilo apie politinį susidorojimą ir represijas prieš avangardinio meno skleidėją, kiti pranašauja E. Merkučio kontrataką.



Tuo tarpu tautinių avangardinių dainininkų genocidą, atrodo, praktikuoja pati šalies valdžia, į mušį su šiuolaikine kultūra vedama karštakošio Andrzejaus Rubiliaus. Pasipiktinę tuo, kad viename iš finansinės ir moralinės krizės įveikimo programos punktų yra numatoma įvesti papildomą mokestį už avangardinį repertuarą, kūrybininkai susirinko į protesto akciją "Jūs mūsų nebegeidžiat" prie Seimo pastato. Gausioje, bet taikiai nusiteikusioje avangardistų minioje buvo pastebėti tokie žinomi muzikos ekscentrikai, kaip Andrew Dramontovas, CJ Papania, Žalgiris Žvanginis, Willas Tarzanovas ir Žiuljeta Rubuilytė, grupės "Feliacija dausose" bei "Syva", Alenas Pošlau ir kiti. Komerciniai atlikėjai - "Homicide VJ's", Galina Urlova, Strašila Pabradė, Pasha Piston ir jų bendražygiai - protesto akcijoje nedalyvavo.

Avangardiniai dainininkai savo dainomis ir muzika garsiai pasisakė prieš naują mokestį. Anot jų, tokia trumparegiška ir reakcinga valdžios politika privers kūrybinius žmones kurti komercinį muzikos meną.

Vis dažniau kalbama, kad būti menininku šiuo metu yra labai nelengva.

Komentarų nėra: